Gömbölyű répa

Sárgarépafajták

Gömbölyű répa

Pinterest Miközben vékonyra szeletelve ropogtatjuk, vagy párolva ízlelgetjük ezt az újabban egész télen kapható kitűnő hófehér gömbölyű répát, amelyet a magyar gasztronómia egyelőre vajrépavajretek néven becéz, elbizonytalanodunk: kerek hosszú féreg répa, vagy retek?

És egymást túllicitálva dicséri mindenki, aki már evett belőle.

gömbölyű répa

Szögezük le: a tarlórépák Brassica rapa közé sorolják. Répa — vagy retek Magát a tarlórépát is hívják kerekrépának, túróci répának. Szlovákiában már néhány éve ismét népszerűsítik, termesztik. A lényeg, hogy ez is igénytelen, bőven termő, gömbölyű répa időktől termesztett és fogyasztott népi eledel, takarmány volt.

Nem retek – vajrépa!

Nos, amióta újra felfedeztük őseink leleményes és egészséges ételkultúráját, minden évben újabb zöldségeknek örvendezhetünk. Ezek frissen is fogyaszthatók, s ugyanúgy, tejes erjesztéssel savanyíthatók, mint az uborka, vagy a káposzta.

gömbölyű répa

Németországban a Nem is lehet ezen csodálkozni, Goethe, akit nemcsak költőként, ínyencként is a legnagyobbnak tartottak, a vajrépát a legkiválóbb csemegének nevezte. Tény, hogy termesztése nem nehezebb, mint a többi répa- és retekféléé.

Ásványianyag-tartalma nagy, sok vasat, kalciumot tartalmaz.

gömbölyű répa

Karotinban, B- B1- és C-vitaminban gazdag. Élénkítő, vizelethajtó, emésztésserkentő hatású.

Kerek répa

És nem csípős, nem is puffaszt, mint a retekfélék. Tényleg olyan, mint a vaj, akár szeleteljük, akár reszeljük.

Pinterest Mairübchen-vajrépa Áruházainkban egész évben kínálják gömbölyű, vagy hosszú, hengeres, zsenge, fehér gumóit. Sokhelyütt reteknek titulálják, ritkább esetben tüntetik fel helyesen a nevét.

Nem is válik fássá. Zsenge szárát, levelét is fel lehet használni nyersen, vagy párolva. Érdemes megpróbálni a termesztését.

A napos, félárnyékos helyet kedveli a sárgarépa - Jó Gazda Sárgarépafajták Gömbölyű répa A művelési mód lehet sík, ágyásos és bakhátas. A síkművelés a legelterjedtebb.

A monokultúrás — önmaga után való — termesztést nem gömbölyű répa. Ugyanazon a talajon csak év kihagyásával szabad termeszteni. Tápanyagigényes, közel azonos arányban igényli a nitrogént, a foszfort és a káliumot.

A tápanyag felét vetés előtt alaptrágyaként, felét a gyökér vastagodásának kezdetétől fejtrágyaként juttassuk ki. Legfontosabb ápolási munkája a folyamatos öntözés, amely nálunk a termesztés sikerének egyik legfontosabb tényezője, továbbá a rendszeres gyomirtás és a gyökerek megvastagodásától kezdődően a fejtrágyázás.

Sárgarépafajták

Száraz időben a földibolhák ellen rovarölő szerekkel kell permetezni. Fontos tudnivaló, hogy a jó minőség érdekében a teljes nagyság elérése előtt kell felszedni. Share this:.

Lehet, hogy érdekel